facebook_noscript
Helyszín

Szorongás kezelésMiről is lesz szó a következő témában?

 1. SZORONGÁS KEZELÉS

  A szorongásos zavarokra a beteg túlzott félelme jellemző, amelyet egy mások számára lényegtelen, vagy jellegtelen dolog vált ki. A szorongás a nyugtalanító érzelmi tünetek - mint a nyugtalanság, az ingerlékenység - mellett jellemző testi reakciókat - bőrpír, verejtékezés, szapora légzés, erős szívdobogásérzés - is mutat.

   

  Ha a kóros félelem állandósul, a beteg képtelenné válik a normális életvezetésre. A szorongásos zavar  a beteg munkaképességének és - önkorlátozó - magatartása miatt életminőségének súlyos csökkenésével jár. A külső körülményekhez, azok megváltozásához nehezen tud alkalmazkodni. A szorongásos zavarok az emberiség leggyakoribb betegségei. Élete folyamán a népesség legalább 25%-a fog megélni valamilyen szorongásos zavar betegséget. A szorongásos kórképek nőknél 2-4-szer gyakoribbak.

  A szorongás és a félelem önmagában nem jelent kóros állapotot, sőt, az evolúció során jelentős szerephez jutott a fajok túlélésében. Az élettani és a kóros szorongásos zavar közötti átmenet nem éles, és a diagnózis felállításában az egyik leglényegesebb szempont a "szenvedő" beteg. A szorongásos zavar típusainak eredete még nem tisztázott. Feltehető, hogy öröklött tényezők mindenképp szerepet játszanak kialakulásában.

  • - Agorafóbia,
  • - Pánikzavar, pánikbetegség
  • - Szociális szorongásos zavar,
  • - Specifikus fóbiák,
  • - Kényszeres zavar
  • - Poszttraumás stressz zavar,
  • - Akut stressz zavar,
  • - Generalizált szorongás,
  • - Szorongásos zavar más betegségekben.

 2. SZORONGÁS TÜNETEI

  A szorongás egyes testi tünetei annyira jellemzőek a betegségre, hogy néha elég a páciens alapos megfigyelése a diagnózis felállításához.

  A bőrön és a nyálkahártyákon látható jelek a szorongás tünetei közé tartoznak. Jellemző az arc elpirulása, amelyet ha a beteg maga is észlel, fokozódhat a szorongása. Szorongás tünetei között gyakori a nyak és a mellkas bőrének pírja, amely a melegség érzésével járhat. Ezzel szemben a szorongó beteg végtagjai hűvösek, amely már kézfogásnál is szembetűnő lehet. Előfordul  az arc, a nyak és a fej bőrének viszketése. A nyálkahártyák nedvtermelésében bekövetkezett változás hatására a nyál mennyisége csökken, a szorongó beteg szája jellemzően száraz, ennek következtében beszéde tompább, színtelenebb. A szájszárazság beszéd közben mellékzörejek képződéséhez vezet: egyrészt egyes mássalhangzókhoz cuppanó hangok társulnak, másrészt a beteg száraz krákogással, torokköszörüléssel próbál magán segíteni. 

  A szorongás tünetei közül az izzadás szintén jellemző lehet a betegekre, mert a szorongás általában növeli a bőr verejtékmirigyeinek aktivitását. Ehhez nagy részben testszag és kellemetlen szájszag társul.

   
  A szem is árulkodó lehet, a beteg pupillája általában tágabb, szaporábban pislog, és a szeme gyakran könnyes. Jellegzetes, hogy kevéssé tartják a szemkontaktust, illetve előfordul, a tekintet elkapása - "elkapják a tekintetüket". 

  A szorongásnak a légzésre kifejtett hatása szintén többrétű. Jellemző a légvételek számának növekedése, a légzés szaporasága, amely pánikrohamok esetén végtagi görcshöz vagy ájuláshoz is vezethet, másrészt gyakori a mély sóhajtás, amelynek szorongáscsökkentő hatása van. A szorongás a szívet is érinti, előfordul a pulzusszám növekedése és csökkenése is. 

  Mozgásos viselkedés: 
  A szorongó ember gátolt benyomást kelt. Mozdulatai lassúak, kimértek, óvatosak. Beszédére is a sztereotipizálás, az általánosítás jellemző. A viselkedés megnyilvánulásának egy része a szorongás enyhítését szolgálja. Ellentétben az előbb leírt gátolt tünetekkel szemben, ezeket inkább a túlmozgás jellemzi: a beteg járkál, ülő helyzetben a lábát rázza, dobol, gyakran változtatja testtartását. A dohányzás rituáléja szintén ebbe a szorongáscsökkentő csoportba tartozik. 

  Érzelmi magatartás: 
  A szorongás érzelmi megnyilvánulásait alapvetően két csoportba lehet sorolni. 
  A mínusztünetek a beteg szorongásának súlyosságáról adnak tájékoztatást. Szorongás tünetei: az érzelmi paletta színei elhalványulnak, elszürkülnek, mimikája visszafogott, hangja halk. 
  A plusztünetek pedig épp a szorongást hivatottak ellensúlyozni: az érzelmek a gátláson keresztül a "felszínre törnek", és egy mosoly vagy egy nevetés csökkenti a beteg szorongását. Előfordul azonban, hogy a gesztus, a mimika erőltetettnek, inadekvátnak tűnik: a mosoly inkább vigyor jellegét ölti, a nevetés akkor is fennmarad, amikor a beszéd tartalma már nem indokolja azt. A kommunikáció szintén szorongáscsökkentő hatású, ezért egyes esetekben megfigyelhető a túlzott közlési vágy, a fokozott beszédkésztetés. A beszédre jellemző plusztünet, amikor a beteg túláradóan írja le az őt ért eseményeket: a napja csodálatos, az ebédje fenséges, a kezelése mennyei. 

  A szorongás sok esetben vezet alkohol-, kábítószer-függőséghez, elmagányosodáshoz, az emberi kapcsolatok elvesztéséhez, melyek csak fokozzák a beteg szorongását, élete kilátástalanságának érzését. Következménye lehet a depresszió. Arról sem szabad megfeledkeznünk, a szorongásnak testi szövődményei is lehetnek. A szív és érrendszeri halálozás az ilyen betegek körében kilencszer gyakoribb, mint a lelkileg egészségesek között. 

 3. SZORONGÁS KEZELÉS

  A szorongás kezelés alapja a beteggel történő beszélgetés, az életvitelének és a szokásainak megismerése. A szorongásos zavar a diagnosztikus kritériumok alapján pontosan beazonosítható, és a kezelés is csak ennek ismeretében kezdhető el.

  Segítséget nyújthat, ezért szükséges lehet a betegek ön-megfigyelése, a családtagoktól kapott kiegészítő információk felhasználása. A szorongás kezelése különböző stresszoldó módszerek alkalmazásával, a rosszul rögzült magatartási minták újratanulásával történik. Hiszen a cél az eredeti, kiváltó ok feltárása, tudatosítása, és pozitív életszemlélet elsajátítása, ami cselekedeteiben is megnyilvánul.

Képek a helyszínről

Egyéni és pár konzultációs szoba

Képek a helyszínről

Vendégváró szoba

Képek a helyszínről

Biobalansz kezelés helyszíne

Elérhetőségek

+36703688024

info@lelekmatrix.hu

2484 Gárdony Esze Tamás u.26

Iratkozz fel a hírlevelünkre!
© Copyright 2018 - Minden jog fenntartva