facebook_noscript

Egészség

 

Keljünk korán, mindenképpen 6 óra előtt. A régi nagy orvosok szerint a hosszú élet egyik titka a felkelő nap első sugarainál végzett rövid séta, amely jótékony hatással van az emberi szervezetre, egész napra életenergiával tölti fel azt. A időben felkelve élénken és tiszta fejjel ébredünk, s egész nap: frissek, könnyedek, életvidámak leszünk. Ennek viszont előfeltétele a korai lefekvés – hiszen elegendő alvás nélkül fáradtak leszünk – és a könnyű, életet támogató ételekből összeállított, életenergiát és életerőt biztosító vacsora. Későn felkelve (különösen reggel nyolc után) sokkal nehezebben, bágyadtabban indulunk be.

 

A felkelés utáni időszak legyen a tisztulásé! Felkelés után egy kis kanálkával kaparjuk le az éjszaka felgyülemlett lepedéket a nyelvünkről. Igen ajánlatos ezt eltávolítani, mert különben a nap folyamán csak újra visszakerülne a szervezetünkbe az a méreganyag, amit már kiválasztottunk, azonkívül ez a toxinokból és baktériumokból álló ragacsos lepedék a fogainkat is erőteljesen károsítja. (Ez utóbbit már a fogorvosok is felismerték, és például az amerikai fogorvosszövetség szájápolási ajánlatában a reggeli nyelvkaparás is szerepel.) Ezután igyunk egy pohárnyi, 10 percig forralt, de iható hőmérsékletű, kellemesen meleg vizet, amely megindítja és elősegíti a belek mozgását és ürítését. A vizet hagyjuk természetes módon magától kihűlni, ne vegyítsük a forralt vizet csaphideg vízzel, mert ez méreganyagokat okoz! Majd mossunk fogat.

Kiváló hatású a reggelente fürdés előtt (!) végzett olajmasszázs is, mely erősíti az izmokat, fiatalítja nemcsak a bőrt, de az egész testet, és eltávolítja a tisztátalanságokat. Használjunk szezám- vagy  kókuszolajat. Gargalizáljunk és öblögessük a szánkat szezámolajjal. Ez kitűnően erősíti a torkot, és rendkívül hatékonyan pusztítja a szájban található baktériumokat. Az olajat minden esetben köpjük ki, mert mérgező anyagokat tartalmaz.

Az orrunk tisztán tartására és nyálkahártyájának védelmére rendkívül hatékony a szezámmag olaj az orrba kenve és felszippantva, amely megvédi az orr nyálkahártyáját a különféle baktériumok és vírusok kártékony hatásaitól. Kellemes fürdő vagy zuhanyozás következhet ezután.

Könnyű testgyakorlás, a napüdvözlet nevű jógagyakorlatsor a legajánlatosabb reggeli testmozgás. Könnyű jógagyakorlatok, és a légzőgyakorlat előzhetik meg a legfontosabb reggeli teendőt, „a mentális fürdőt”: 15-20 perc meditáció után felfrissülve, megtisztulva, energiával telve vethetjük bele magunkat a napi aktivitásba.

 

Rendkívül fontos a rendszeres testmozgás! Már napi félórányi testmozgás is egész napra elegendő boldogsághormonnal tölti fel a szervezetünket. Sportolni, komolyabb fizikai aktivitást végezni azonban sokkal kedvezőbb a délelőtt folyamán, mint estefelé. A szervezet még az aktivitásban van, az este közeledtével viszont már a pihenő üzemmódra készül. Ügyeljünk arra, a fizikai aktivitás erőssége soha ne haladja meg fizikai teljesítőképességünk 50 százalékát. Ha a pulzusszámunk húsz perc elteltével sem áll vissza a normális értékére, akkor biztosan tudhatjuk, túlerőltettük magunkat.

 

reggeli legyen könnyű, így segítve a napot beindítani. Ügyeljenek arra, ne hagyják ki a reggelit, erős emésztő tüzük következtében gyomruk szélsőségesen reagál a kihagyott étkezésekre. A reggeli előtt (legalább fél órával) elfogyasztott, a fent említett módon elkészített, majd visszahűlni hagyott forralt víz – melybe citromlét és mézet is keverhetnek – méregtelenít, és hatékonyan megindítja az emésztést.

 

Fő étkezésünk az ebéd legyen, dél és egy óra között. A Nap, testünk folyamatainak kapcsolótáblája, ekkor delel, és ugyanúgy, ahogy a környezetben, bennünk is ekkor a legerősebb az emésztő tűz. Az ebéd legyen bőséges, tápláló, de ne túl nehéz. Naponta legalább egy alkalommal mind a hat alapvető íz (édes, sós, savanyú, kesernyés, fanyar, csípős) legyen meg a különböző fogásokban, még ha csak nagyon kis mértékben is, mert így az ebédünk a test és az elme számára biztosítja a boldogságot és a teljességet. Az ebédhez kortyolgatott meleg folyadék segíti az emésztést. Soha ne igyunk hideget! A hideg folyadék legyengít, aminek következtében az emésztés gyengévé válik, és képtelen lesz a táplálékból megfelelő energiát termelni. A test boldogsága, a jó emésztés terméke a testben, szerotonin és egyéb boldogsághormonokból áll, amelyek jó közérzetet biztosítanak az embernek. A boldog testben működő boldog elme, így teljességet, boldogságot tapasztalhatunk életünk minden pillanatában.

 

Evés közben keveset igyunk, rétegeljük az ételt és a folyadékot, ne pedig az étkezés végén igyuk meg italunkat, megterhelve és prés alá helyezve ezáltal a gyomrot.
Ebéd után üljünk tíz percet nyugodtan az asztalnál, majd, ha tehetjük, sétáljunk egy kicsit. Ne együnk annyit, amennyi után nehéznek érezzük magunkat. Akkor volt jó az ebédünk, ha energiával és boldogsággal töltött fel minket, s elfogyasztása után frissebbnek, energikusabbnak érezzük magunkat. Ha ebéd után fáradtak, legyengültek és álmosak vagyunk, akkor az ebéd nem volt megfelelő. Az is lehetséges, túl sokat ettünk. Mindig ügyeljünk, ne együnk túlságosan sokat, teljes kapacitásunk 2/3-a legyen a maximum, amennyit megeszünk. Akkor a megfelelő mennyiségű a magunkhoz vett táplálék, ha az étel két markunkban elférne. Minden étkezésre igaz, hogy nyugodt körülmények között, szépen megterített asztalnál, kellemes környezetben történjék. Ne beszéljünk, ne olvassunk, ne tévézzünk közben, hanem az ételre figyeljünk, mert minden érzékszervünkkel „eszünk” és emésztünk.

 

A rövid pihenő után visszatérhetünk munkánkhoz. A napi elfoglaltság végeztével, ha hazatérünk, már ne aludjunk, max. 20 percet csukott szemmel pihenjünk (állítsuk be a telefon, így jelezni fog, mikor jár le az időnk).   vagy  meditáljunk, amely eltávolítja a napközben felgyülemlett fáradtságot és feszültséget,megújítja bennünk a belső tűzet, utána frissen, kipihenten vághatunk neki egy kellemes, nyugodt estének.

 

Korai vacsora kövesse, mindenképpen 18 óra előtt. Ilyenkor a szervezet lassanként már az éjszakai pihenésre és a méregtelenítésre készül. A vacsora könnyű legyen, lefekvésig ürüljön ki a gyomorból, így éjszaka nem kell sokat emésztenünk. Este ne fogyasszunk nehéz ételeket, mint amilyenek a savanyított tejtermékek vagy az olajban sült ételek, esetleg húsfélék! Ezek az ételek nagyon nehezen emészthetőek, rengeteg emészthetetlen salakanyagot,  mérget termelnek, és nem életet támogató minőségűek, hatásukra reggel nehezen, tompa fejjel fogunk ébredni, esetleg vizesedés és püffedés jelentkezhet testünkben.

 

Jó tanács, a főétkezések között ne nassoljunk, mert a gyomornedveink, amely a folyamatos igénybevétel miatt újra és újra emészteni kezd, legyengül. Nagyon káros az úgynevezett ráevés is, amikor egy-egy étkezés után nem sokkal, ismét enni kezd valaki. Ilyenkor rengeteg gyomorsav képződik, a szervezet pedig kétségbeesetten küzd, hogy megtisztuljon a toxikus anyagoktól. Nagyon sok gyomorégéses problémának ez az oka, hogy a szervezet nem kap elég időt az elfogyasztott táplálék megemésztéséhez.

Gyümölcsöket viszont étkezések között is ehetünk. Lehetőleg ne többfélét, hanem csak egyfélét, mert így könnyebb azt megemészteni. A gyümölcsök fogyasztása étkezések után nem ajánlott, azokat legjobb önmagukban enni, lehetőleg délelőtt. Szénhidrátfélékkel együtt a gyümölcsök erjedési folyamatokat indítanak be a szervezetben. Felejtsük el tehát nagyszüleink szokásait, semmiképpen sem üdvös dolog például dinnyét kenyérrel együtt enni.

 

Vacsora után jólesik egy rövid sétát tenni . Ezután pedig valamilyen kellemes, nem megerőltető tevékenységet végezhetünk. Este már ne nézzünk akciófilmeket, s ne olvassunk olyan könyveket, melyek izgalomban tartanák idegrendszerünket, inkább valami lélekemelő, spirituális irodalmat válasszunk. Nyugodtan, békésen készüljünk a lefekvésre, hangoljuk rá magunkat az éjszaka pihentető csendjére.

 

Korán feküdjünk le, 21 és 22 óra között, mert ez az időpont biztosít nyugodtságot, mély és pihentető alvás számunkra. A hosszú élet egyik titka, megfelelő időben s megfelelő ideig aludjunk. (Az egyik elismert orvos, Dr. Triguna mondta egyszer, hogy a betegségek java része már azáltal leküzdhető lenne, ha az emberek reggel 6 óra előtt felkelnének és este 8 óra után lefeküdnének aludni.) Ha nem fekszünk le aludni, este 10 óta után, amikor az emésztő tűz ismét felerősödik szervezetünkben, gyakran érezzük, ismét éhesnek és aktívnak magunkat. Ez az aktivitás azonban már a szervezetünk megújulásának, pihenésének rovására történik. Este tíz és 11 óra között a belső tűz először a mentális energiánkat kezdi el emészteni. Minden érzelmi stressz feloldása ekkor történik. Ha ilyenkor még nem alszunk, akkor ez a folyamat nem tud végbemenni. A késői, különösen az éjszakai evés sem ajánlatos, testünk ekkor már pihen és tisztítja önmagát, így a késő este elfogyasztott étel méregként rakódik le a szervezetünkben.

Lefekvés előtt, ha jól esik, fogyasszunk meleg vagy langyos tejet, cseppnyi tisztavajjal és mézzel vagy nádcukorral. (Fehér cukrot egyáltalán ne használjunk, mert nagyon erősen felpörget és  méreg a test számára. Megfelelő a nádcukor, amely jótékony hatása van.) Fűszerezhetjük italunkat kurkumával, kardamonnal, gyömbérrel, fahéjjal. A tejet felfuttatjuk, majd hagyjuk kihűlni kellemes hőmérsékletűre. (A mézet tilos melegíteni, csak ilyenkor, amikor már 40 C fok alá hűlt a tej, szabad belekeverni. Akkor megfelelő hőmérsékletű, azaz már nem túlságosan forró egy ital, ha a kisujjunkat beletéve nem kellemetlenül meleg a hőmérséklete. Ilyenkor már az egész testünk számára megfelelő és fogyasztható az innivaló.

Kellemes álmot, és tiszta fejjel való ébredést biztosít, ha lefekvés előtt 5-10 percig  kellemes zenét hallgatunk.

 

Fontos csak lépésről lépésre változtassunk, ha az első lépés életed részévé vált utána tedd meg a következő lépést! Kellemes sétát, megújulást!

 

Elérhetőségek

+36703688024

[email protected]

2484 Gárdony Esze Tamás u.26

Iratkozz fel a hírlevelünkre!
© Copyright 2018 - Minden jog fenntartva

További hasznos weboldalak:

Topseller.hu

Onlinecentrum

Adwords Kampány Ügynökség

Trendkatalogus.hu

Kampánymanager.hu