facebook_noscript

Sportolás

 

A rendszeresen végzett sportolás és testedzés jótékony és egészségmegőrző hatása, illetve a közérzetre gyakorolt pozitív effektusa általánosan ismert. Azonban a módszerek, a sportolás intenzitása alaposan megválasztandó a sportoló életkorának függvényében. Nézzük most életkoronként, milyen típusú mozgások javasoltak.

 

1. Csecsemőkor (0 - 1. év). Az első életév tartozik ebbe a kategóriába. Természetesen ebben a korban a klasszikus értelemben vett sportolásról nem lehet szó, de többféle, jótékony hatással rendelkező mozgásforma létezik. A csecsemőúsztatás például nem kifejezetten edzés jellegű mozgás, de mégis speciális ingerlése a szervezetnek, ami nagyban elősegíti az egészséges testi és szellemi fejlődést. A víz kedvezően terheli a mozgató szervrendszert. A fejletlen és gyenge csontozat, valamint izomzat is kedvező terhelést kaphat. Emellett a víz alatti mozgások megindítják a légző és a keringési – rendszer kedvező alkalmazkodását, javítják az anyagcsere-folyamatokat.  

 

2. Kisgyermekkor (1 - 6. év). Ebben a korban sem alkalmazzuk edzés jellegű terheléseket, inkább nagy mozgásterjedelemmel rendelkező játékokat, mozgásformákat választunk. Hagynunk kell, hogy a gyerek a saját érdeklődésének megfelelően válassza ki, mit szeretne sportolni. Emellett azonban igyekezzünk beilleszteni a választott mozgásformába az aktív játékot, illetve a természetben való mozgás és egyáltalán a mozgás iránti igényt. A gyermekaerobik ennek az ebben a korban használható speciális és élvezetes mozgásanyagot közvetíti a gyerekek számára.  

 

 3. Gyermekkor (6 - 11/14. év). A hatodik év végétől a serdülés időszakáig tart. Ez a lányoknál pár évvel hamarabb következik be, mint a fiúknál, ezért nem tudjuk egyértelműen megadni az életkori határt. Bizonyos sportágakban ebben a korban kezdődik meg a szisztematikus sportolás. Ilyen sportágak például: úszás, sportgimnasztika, torna és a kezdősportok. Nagyon jól fejleszthető ugyanis ebben az időszakban állóképesség és a mozgáskoordináció. Ilyenkor érdemes letenni az állóképességi fejlesztés (úszás) alapjait. Aki ezt az időszakot kihagyja, már nincs esélye komolyabb eredmények elérésére a versenysportban. A nagy ügyességet igénylő mozgásokat (torna) azért ilyenkor kell elkezdeni, mert a gyermek ilyenkor könnyebben és gyorsabban sajátítja el a bonyolult mozgásokat, kis testsúlya pedig lehetővé teszi azok végrehajtását. Gyermekkorban még lazák, rugalmasak, könnyen nyújthatók az izmok, és a kötőszövetek, könnyebben elérik a gyerekek a kívánt ízületi mozgékonyságot (ritmikus sportgimnasztika). Nem utolsó érv, hogy ilyenkor még nincsenek rossz tapasztalataik egyes mozdulatok kapcsán, ezért  nem félnek mindent végrehajtani. Az erőt is fejleszthetjük ebben a korban, de kizárólag a saját testtel végzett gyakorlatokkal. A súlyzós edzések negatív hatást gyakorolhatnak az izomzat, valamint a csontok egészséges fejlődésére.

 

  4. Serdülőkor (11/14 - 17. év). Ebben az időszakban indulnak meg a nemi működések, a hormontermelés, az ivarsejttermelés. Ezek a működések jelentik az alapját az erő fejlesztésének. A hormonális működések megindulása előtt semmilyen módszerrel nem érhető el izomtömeg növelés, ezért teljesen fölösleges végezni, rosszabb esetben károsan is hathat az effajta edzés a mozgató szervrendszer fejlődésére. A serdülőkorban azonban elkezdhetők a súlyzós, vagy nem csak saját testsúllyal végzett edzések is. Természetesen a gyermekkorban elkezdett sportok mindegyike folytatható.  

 5. Ifjúkor (17 - 25. év). Minden sport nagy intenzitással űzhető!!! A nők biológiai fejlettségük, ezzel fizikai terhelhetőségük csúcsát 18-19 éves korukban, míg a fiúk 22-24 éves korukban érik el.  

 

 6. Fiatal felnőttkor (25 - 40. év). Nagyon sok sportágban virágkornak tekinthető, főleg azokban, amelyek nagy erőt és izomtömeget igényelnek. Minden kondicionális képesség (erő, gyorsaság, állóképesség, koordináció, stb.) fejleszthető ebben az időszakban, a teljesítmény is magas szinten áll. A 40. életévhez közeledve megindulnak a szervezetben az úgynevezett öregedési folyamatok. Legjobb esetben is stagnál a fejlődés. A regresszív (leépülési) folyamatok fognak ezután, a kor után dominálni a terhelhetőségben és a sporthoz való viszonyban. Megfelelő aktivitású életvitellel ezek a leépülési folyamatok egy későbbi életszakaszra tolhatók.  

 

 7. Felnőttkor (40 - 60. év). Itt már a regresszív folyamatok uralkodnak el a sportolásban. A leépülés mértékét és gyorsaságát lehet késleltetni megfelelő sportos életvitellel és egészséges táplálkozással. Előbb utóbb  azonban el kell fogadnunk, hogy meg kell változtatnunk a sportoláshoz való viszonyunkat. Csökkenteni kell mind az edzések időtartamár, mind pedig az intenzitását. A csökkentés mértékét mindenkinek egyénileg kell eldönteni, meghatároznia. Ennek ellenére, megfelelő intenzitásban persze, minden sportnak megvan a létjogosultsága ebben a korban. Fokozottan ajánlom a jógát, légző gyakorlatokat, Tai Chi-t, Walkenergie-t.

 

  8. Idősödő kor (60 - 70. év). Az öregedési folyamatokat már nem lehet tovább késleltetni, feltartóztathatatlanul megjelennek. A sport célja ebben a korban, az egészségmegőrzés, a jó közérzet fenntartása, a teljesítőképesség konzerválása. Ezeket elsősorban állóképességi sportokkal érhetjük el: úszás, kocogás, séta, kerékpározás. A terhelést folyamatosan csökkenteni kell. A víz csökkentett gravitációs terében a már kevésbé jól terhelhető mozgató szervrendszer is kellemesen foglalkoztatható.  

 

 9. Időskor (70 - 80. év). Itt már valóban öregségről van szó. A mozgás célja a leépülési folyamatok késleltetése, a lehető legjobb életminőség fenntartása. Kis és közepes intenzitáson kell dolgozni, az úszás, a kocogás, a séta, kirándulás, gyaloglás javasolt. Az idős test már nem fejleszthető, a fenntartásra kell törekedni.  

 

 10. Aggkor (80 év fölött). A rendszeres, fizikálisan aktív élet igénye. A klasszikus értelemben vett sportolásról ekkor már nem lehet szó.   Ez egy meglehetősen sematikus felosztása az életkoroknak. Manapság ezek meglehetősen eltolódnak negatív irányba, ezért mindenki a rá jellemző kor szerint válassza meg a számára megfelelő sportot. A könnyed aerobik, séta, feszítő-nyújtó gyakorlatok minden korosztály számára ajánlott, izületkimélő mozgásforma, mindenki megtalálja benne a számára megfelelő mozgásanyagot!  

 

Kellemes testmozgást!

Elérhetőségek

+36703688024

[email protected]

2484 Gárdony Esze Tamás u.26

Iratkozz fel a hírlevelünkre!
© Copyright 2018 - Minden jog fenntartva

További hasznos weboldalak:

Topseller.hu

Onlinecentrum

Adwords Kampány Ügynökség

Trendkatalogus.hu

Kampánymanager.hu