facebook_noscript

Kapcsolatok

Arisztotelész már két és fél évezreddel ezelőtt megfogalmazta, az ember természeténél fogva társas lény: csak másokkal szövetségben élhetünk teljes életet. A modern kutatások szerint a magánynak és a rosszul működő emberi kapcsolatoknak nagyobb szerepük van a lelki betegségek kialakulásában, mint az anyagi problémáknak, az előrehaladott életkornak és a kellemetlen fizikai közérzetnek. Ez pedig közvetve testi egészségünkre is erősen kihat. 


Bebizonyosodott, nemcsak a lelki stresszek, de még az olyan egyértelműen káros szokások, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a mozgáshiány és a helytelen táplálkozás is kevésbé ártalmasak azokra, akiknek jók a kapcsolataik: szeretnek másokat, és őket is elfogadják a számukra fontos emberek. Az egyedüllét, a feleslegesség, elutasítottság érzése viszont jól kimutathatóan testi és lelki betegségekhez vezet.  


Egészséges működésünkhöz szükség van tehát emberi kapcsolatokra, s nagy százalékban ezek minősége határozza meg életünk minőségét. Aki mögött mindig ott állnak szerettei, s az idegenekkel is könnyen találja meg a közös hangot, lényegesen sikeresebben teljesít élete minden területén, mint az, aki mások támogatása nélkül kénytelen boldogulni.  
 

Kommunikáció


Az emberi kapcsolatok sikere jelentős részben a kommunikáción áll vagy bukik. Úgy közölni mondanivalónkat, hogy a másik megértse, elfogadja álláspontunkat, sőt meg is nyerjük őt szándékunknak, nemcsak nem bűn, de valódi művészet. A motiválás távolról sem azonos a manipulációval, s nemcsak saját magunk, de környezetünk kedvéért is érdemes megtanulni ennek technikáit.  
 

Lényegesen kellemesebb és gyümölcsözőbb ugyanis olyasvalakivel együtt működni az élet bármely területén, aki képes jól érthetően közvetíteni érzéseit, szándékát, képes meggyőzni a másikat, de annak szempontjait is megérteni.

Aki jól kommunikál – s nemcsak a beszéd, de a metakommunikáció szintjén is –, olyan előnyre tesz szert, amelynek segítségével bármilyen élethelyzetben könnyebben megállja a helyét.
 

Metakommunikáció


Ezért jó, ha megismerjük azokat a metakommunikációs hibákat, amelyek szándékaink ellenére eltávolítanak minket a másik embertől, és meghiúsítják céljaink elérését. Elsajátíthatók olyan apró trükköket, amelyek segítik a bizalom, az intimitás kialakulását, amelyek alkalmazásával könnyebben megérthetnek az emberek, és mi is jobban megérthetjük mások érzéseit, gondolatait.

“Megtanultam, hogy az emberek elfelejtik, amit mondasz, és elfelejtik, amit teszel. Az egyetlen, amire emlékezni fognak az, hogy milyen érzéseket váltottál ki belőlük.” (Maya Angelou)

Mögöttes tartalom


A kapcsolatoknak azonban van egy, a nyílt kommunikáció mögötti, rejtett rétege is. Mivel a másokhoz való kapcsolódás, az intimitás egyben kockázatot is rejt, sebezhetőbbé tesz, sokszor félmegoldásokkal, pótlékokkal helyettesítjük a valódi érzelmi elköteleződést. Mást teszünk, mint amit mondunk, és mást mondunk, mint amit érzünk. Tudatalattink győz tudatos céljaink felett. 

Ilyenkor saját magunkat sem értjük. Miközben azt szeretnénk, ha kapcsolataink jobban működnének, s túlléphetnénk bizonyos problémákon, újra és újra visszacsúszunk ugyanazokba a hibákba. Mintha egy rejtélyes erő irányítana – ugyanazokat a jeleneteket ismételgetjük, már végszavaink vannak, s pontosan tudjuk azt is, a másik hogyan fog reagálni. S ami még rosszabb: a következő hasonló kapcsolatnál kezdődik minden előröl.  
 

Mi tehetünk?

Az önfejlesztés során megismerkedhetünk azzal a pszichológiai módszerrel, amely az emberi pszichét társas érintkezései függvényében vizsgálja – és olykor döbbenetes következtetésekre juthatunk. Amely igazi kalandra, izgalmas felfedezőútra hív a tudatalatti és az emberi kapcsolatok titkos tartományaiba, szakember segítségével.

Elérhetőségek

+36703688024

[email protected]

2484 Gárdony Esze Tamás u.26

Iratkozz fel a hírlevelünkre!
© Copyright 2018 - Minden jog fenntartva

További hasznos weboldalak:

Topseller.hu

Onlinecentrum

Adwords Kampány Ügynökség

Trendkatalogus.hu

Kampánymanager.hu