facebook_noscript

Stresszkezelés

  • STRESSZKEZELÉS

 

A stressz az ember reakcióját, a stresszor pedig az őt fenyegető veszélyt jelenti. Ha ez a hatás rövid ideig tart, akkor a szervezetedben gyorsan visszaáll az egyensúlyi állapot. Azonban, ha a stressz túl gyakran ismétlődik, vagy túl sok impulzust él meg, és tartóssá válik az életedben, akkor igen könnyen kimerülhetsz és teljesítményed meredek ívben romolhat.

 

  • STRESSZ ÉS STRESSZREAKCIÓ

Minden egyes élethelyzetben, életünk különböző helyszínein, időpontjaiban tudatosan magunkba kell tekintenünk, hogy elemezzük az adott helyzetet: "valóban az a legjobb, amit e percben teszek?" Ha nem, akkor abba kell hagynunk, ki kell szállnunk a dologból. Ha ez nem lehetséges, el kell engednünk magunkat. Hagynunk kell, a dolgok menjenek a maguk útján anélkül, hogy mi különösebben részt vennénk bennük. Így megszabadulhatunk a felesleges stressztől.

 

Azért gyülemlik fel az emberekben annyi stresszhormon, mert a civilizált társadalom rendje, a szabályok, melyek szerint élünk, megakadályozzák lebomlásukat.Nem reagálunk annyira ösztönösen, mint az állatok, hanem érzelmeink miatt visszafogjuk magunkat, s ezáltal szorgalmasan gyűjtögetjük a stresszhormonokat. Ha pedig egy stressz hatására felszabaduló hormonmennyiséget természetes úton nem dolgozunk föl, az hozzávetőlegesen egy hét alatt ürül ki magától, spontán módon. Csakhogy ez szinte lehetetlen, hiszen egy nap alatt több ilyen hatás ér bennünket, így egyre nő a stresszhormonszint, és újabb stressz nélkül is több hétbe telne, hogy kiürüljön a szervezetből. Amennyiben nem sikerül megszabadulnunk tőlük, tönkreteszik ellenálló képességünket, s ezáltal rontják fizikai és lelki egészségünket. Ez a hormontermelés tehát a testi válasz a szorult helyzetre, a stresszre, és az ebből következő tartós testi elváltozások szabják meg jövőbeni testi magatartásunkat, amennyiben azonos stressz-szituáció ismétlődnék meg. A stresszhormonok pedig ennek következtében egyre csak halmozódnak.

 

Életünkben persze megszámlálhatatlan, egymástól eltérő stresszhelyzettel találkozunk. Ezek között megkülönböztethetünk fizikai és érzelmi stresszt. Bármelyikről van is szó, a stressz és a stresszre való reakció mechanizmusa között nincs lényegi különbség.

 

  • STRESSZ TÜNETEI

Krónikus stressz hatására kialakulhat szorongás, alvászavar, ingerlékenység, türelmetlenség, fokozott kritikai hajlam. Mivel nem tudunk hatékonyan megküzdeni a helyzettel, elbizonytalanodunk, csökkenhet az önértékelésünk és így a teljesítményünk is.

 

Ezek a problémák könnyen megnyilvánulhatnak a viselkedésünkben is, akár élvezeti szerek fokozott fogyasztásában, akár figyelmetlenségben vagy agresszív viselkedésben.

 

A krónikus stressz okozta fizikai tünetek esetében fontos, hogy maga a tünet is stresszforrás, melynek szerepe lehet egy önfenntartó ördögi kör kialakulásában.

 

A leggyakoribb testi tünetek közé sorolhatók a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az emésztőrendszer érzékenysége. Az immunrendszerre összetetten hat a stressz, míg az akut stressz fokozza, a krónikussá váló stressz komolyan gyengíti annak működését.Megfigyelhetjük, akkor vagyunk hajlamosabbak megbetegedni, amikor sűrűsödnek a mindennapi nehézségeink.

 

 

Stressz hatására megnő a légzőszervi megbetegedések, valamint az allergiás vagy autoimmun kórképek kockázata is. Megjelenhetnek a szexuális működés zavarai, valamint az állandó készenlét miatt az izom- és csontrendszer fájdalomtünetei is.

 

  • STRESSZKEZELÉS

Az pedig, aki beletanul, mondhatni haladóvá válik, segítségével akár magát is kezelheti. A stressz kezelés során az energia útjába álló akadályok, blokkok kerülnek feloldásra, ami lehetővé teszi, hogy mind a test, mind a lélek megszabaduljon a stressz által felgyülemlett mérgektől újra beinduljon a szervezet természetes öngyógyító képessége, és visszaálljon az egyensúly. Akárcsak a problémák, a megoldás is teljesen egyénre szabott, mindannyian magunkban hordozzuk a választ a saját kérdéseinkre, problémáinkra. Minden segítőnél, coachnál, terapeutánál jobban tudjuk mi magunk, hol milyen tekintetben szenvedünk hiányt, mi okozza azt, és mi az, amivel megoldhatjuk a helyzetet. Testünk mindenre felel, és az izomtesztelés, mint bio-feedback, jó eszköz arra, hogy párbeszédet folytathassunk vele. Segítségével pontosabban megérthetjük belső üzeneteinket, s így a legmegfelelőbb döntéseket hozhatjuk meg, a legmegfelelőbben léphetünk testi-lelki egyensúlyunk visszaállítása érdekében, és valóban teljes életet élhetünk. De mi a megoldás? A stressz kezelés célja, hogy feltárja a múltban eltárolt negatív érzelmeket, hogy ne azok alapján döntsünk a jelenben. Ne emlékek, rossz beidegződések vezéreljék cselekedeteinket, hanem szabadon, tudatosan válasszunk, tudva, mindig van választás, és ezáltal kihasználjuk a bennünk rejlő képességeinket. Ezek eléréshez, a kineziológus különböző stressz kezelés technikákat alkalmaz, amelyek segítségével a kliens megszabadulhat a múltbéli eseményekhez tapadó negatív érzelmi töltéstől, majd további, otthon is elvégzendő korrekciós gyakorlatokkal erősíti meg az érzelmi stressz kezelést. A végcél egy magasabb életminőség elérése.

 

A stresszkezelés nagyon nehéz. Sokan fel sem ismerik, hogy mi a baj, csak érzik a feszültséget, ami terheli a pszichét, a fizikumot, a mentális képességet, a lelket. Nem könnyű megfogalmazni, ki milyen stresszre reagál szélsőségesen, ugyanis a lélek bonyolult dolog, és a saját működésünkre nem igazán látunk rá.

 

Stresszkezelés esetén, ha testi tüneteket észlelünk, orvoshoz kell fordulni. Fontos az esetleges betegségek mielőbbi kezelése. Ugyanakkor fel kell deríteni a stressz okát, és ha lehetséges meg kell szüntetni. A stresszoldásban és stresszkezelés folyamatában szakember tud segítséget nyújtani.Az állandó prést mozgással, örömet és önfeledt kikapcsolódást jelentő tevékenységekkel kell megtörni. A nagyvállalatok is felismerték, hogy dolgozóik egészégi állapotának megőrzése fontos. Egyre több munkáltató szervez ingyenes egészségügyi szűrést, stresszkezelés tréningeket. A vizsgálatok sorában újabban megjelent a pszichoszociális kockázatszűrés is. Az egyéni jellemzők feltárásával hatékonyan megelőzhető a manapság igen gyakori munkahelyi stressz.

Elérhetőségek

+36703688024

[email protected]

2484 Gárdony Esze Tamás u.26

Iratkozz fel a hírlevelünkre!
© Copyright 2018 - Minden jog fenntartva

További hasznos weboldalak:

Topseller.hu

Onlinecentrum

Adwords Kampány Ügynökség

Trendkatalogus.hu

Kampánymanager.hu