facebook_noscript

Stresszoldás

Stresszoldás – Hogyan maradjunk a kritikus pillanatokban is nyugodtak?

 

A stresszoldás sok embernél már csak akkor merül fel, ha összecsaptak a feje fölött a hullámok. Szerencsére már apró életmódbeli változások is nagy hatással lehetnek a stressz szintünkre. Ezen cikkben a stresszoldás rövid távon is működő technikáit szeretnénk bemutatni.

 

Mindenkiben megvan az erő, hogy azonnal tudja kezelni a stresszt és még a felismerés pillanatában tompítsa, vagy teljesen meg is szüntesse hatásait. Mint minden tanult képesség, az azonnali stresszoldás elsajátítása is időt vesz igénybe. Gyakorlásra, kísérletezésre, koncentrációra, kitartásra van szükség, hogy igazán sikeresek lehessünk benne, azonban amit nyerhetünk, annak felbecsülhetetlen értéke van az életünk további részében.

 

A különböző stresszkezelési technikák könyvek tucatjait töltik meg. Jóga, meditáció, testedzés, légzésgyakorlatok, különböző stressz szintet csökkentő elfoglaltságok csodákra képesek. Azonban szinte mindnél közös a mögöttük rejlő alapelv, a figyelmünk tudatos kontrollja. Ezen technikák arra adnak eszközt, hogy figyelmünket a jelenbe tudjuk irányítani, ne a múlton merengjünk, a jövőn, vagy vélt veszélyeken aggódjunk.

 

A cél, hogy ne csak átéljük az adott pillanatot, de élvezni is tudjuk. Elménk lenyugszik, testünk ellazul, légzésünk lelassul, látásmódunk kitisztul. Ez által másképp leszünk képesek a szituációt felmérni és irányítás alá vonni a helyzetet.

 

 • Stresszoldás azonnal – Hogyan maradjuk a kritikus pillanatokban is nyugodtak?

 

 • 1. lépés: Ismerd fel, ha stresszes vagy

Ez a lépés nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk. Sokan úgy élik le életük nagy részét, hogy nem tudatosul bennük, hogy állandó stresszben élnek. A stresszhez hozzászokunk és szinte természetes állapotnak értékeljük.

 

Szoktassuk hozzá magunkat, hogy figyelmünket rendszeresen befelé fordítjuk, megvizsgáljuk érzelmeinket, tudatunkat lassan átfuttatjuk testrészeinken. Ha stresszesek vagyunk, így felismerjük annak a jeleit. Ez a gyakorlat már önmagában is csökkenti a stressz hatását.

 

 • 2. lépés: Azonosítsd a stressz által kiváltott testi választ

A stressz több ezer éves védelmi mechanizmus, ami a túlélést hivatott elősegíteni. Vérnyomásunk megemelkedik, izmaink megfeszülnek, a pupillák kitágulnak, érzékelésünk felfokozódik, emócióink felerősödnek.

Egyszerűbben megfigyelhetőek a stresszre adott kívülről is észrevehető reakciók. Vannak, akik mérgesek, izgatottak, lobbanékonyak, agresszívek lesznek, mások viszont visszahúzódnak, távolságtartóak, depresszívek lesznek.  

 

 • 3. lépés: Fókuszáld tudatodat a jelenre

Stressz hatására egy felfokozott emocionális állapotba kerülünk, agyunk tucatszám ontja magából a negatív gondolatokat. Belekerülünk egy stressz spirálba, amely pár perctől pár óráig terjedhet, de akár hosszabb időre (napokra, hetekre) is állandósulhat, azonban a stresszoldás minden helyzetben szükséges.

 

A legfontosabb feladatunk, hogy érzelmeink és gondolataink kontroll alá kerüljenek, melyet teljes figyelmünk jelenbe irányításával érhetünk el. Keressünk egy olyan élményt, egy olyan elfoglaltságot, amely pozitív élményt ad, figyelmünket 100%-ban csakis az érzésre fordítva élhetünk át.

 

 • 4. lépés: Gyakorolj ahol csak tudsz

A stresszoldás, mint minden más, nagyban tanult képesség. Mivel ehhez is akaraterő szükséges, sokszor érzünk késztetést, hogy egyszerűen hagyjuk magunkat sodródni az árral. Idővel azonban a stresszoldás természetes adottságunkká válik. Itt egy pár ötlet, hogyan gyakorolhatunk hétköznapi helyzetekben.

 

 • Nagy forgalom esetén az autóban: Figyeld meg a környezeted, találj valami meglepőt, valami újat. Hallgass hangoskönyveket. Próbálj ki új útvonalakat. Énekelj az autóban.

 

 • Konyha: Szagold meg és figyeld meg a fűszerek illatát. Vizsgáld meg a kenyér szerkezetét, élvezd tapintását. Figyeld meg és érzékeld a friss víz ízét.

 

 • Alvás: Túl stresszes vagy hogy aludj? Figyeld meg légzésed, futtasd végig figyelmedet testrészeiden, érzékeld, hogy izmaid mozognak, vér áramlik az ereidben.

 

 • Gyerekek: Hallgasd teljes figyelemeddel, válaszolj komolyan kérdéseire. Figyeld meg ahogy játszik. Érzékeld a hiszti abszurditását, komikusságát.

 

 • Értekezletek: Figyeld légzésed, érezd hogy változik a ritmusa különböző szituációkban. Masszírozd meg egyesével ujjaidat, mozgasd lábujjaidat. Szinte szertartásos lassúsággal kortyold a kávéd.

 

 • Telefonálás közben: Állj föl és lassan, egyenletes lépésekkel járkálj. Érezd, hogy mozognak az izmaid, az ízületeid, vér áramlik az ereidben. Telefonálj a teraszon, vagy a nyitott ablaknál, szívj friss levegőt.

 

 • Ebédszünet: Tegyél egy sétát az épület körül. Teljesen éld át az étkezés élményét, érzékeld az ízeket. Hallgass megnyugtató zenét. Beszélgess kollégáiddal egy kellemes témáról.

 

 • Munkahely: Rendszeresen nézz ki az ablakon, figyeld meg a kint történteket és képzeld el, hogy a világ óriási. A valóság nem az a kis doboz, amelyben dolgozol.

 

 • Sorbanállás: Ne aggódj az idő miatt. Figyeld meg a környezeted, a körülötted álló embereket. Ne ítélkezz! Beszélgess egy idegennel.

 

 • 5. lépés: Azonosítsd azokat a tipikus stresszt kiváltó dolgokat, melyek legjobban kihoznak a sodrodból. A stresszoldás következő lépésében magával a stresszforrással kell foglalkoznunk.

 

 

Megváltoztatjuk a helyzetet, kilépünk belőle, vagy elfogadjuk azt. A stresszforrástól függően ehhez mérten kell a megfelelő lépést megtennünk.Fontos felismerni, hogy sok esetben maga a stressz nem is magától a stresszforrásból ered, hanem abból, ahogyan az adott helyzetre reagálunk. Ahogyan a helyzet jelentését ‘lefordítjuk’ magunknak. Az, ahogyan gondolkodunk róla lényegesen ronthat, vagy javíthat a dolgokon. Egy más, pozitívabb nézőpont akár teljes egészében ki is küszöbölheti a stresszt.

 

A gondolatok, amelyek szüntelenül a fejünkben kavarognak, nagyban a mi választásunk eredményei. Ez a választás részben abból adódik, mivel foglalkozunk, mire koncentrálunk szabadidőkben, kikkel vesszük magunkat körül, miről olvasunk, milyen hobbink van. Másrészt bizonyos szintig magunk dönthetjük el, miről gondolkodunk szívesen. Amennyiben egy gondolat nem tetszik, megszakíthatjuk azt, törölhetjük fejünkből és újrakezdhetjük a folyamatot egy új, pozitívabb szempontból. Az optimista, pozitív gondolkodásnak sok előnye van, ezek közül az egyik az, hogy legyőzi a kételyt és a legnehezebb helyzetekben is reménnyel tölt el, ezáltal jelentősen csökkentve a stressz hatását.

 

Elérhetőségek

+36703688024

[email protected]

2484 Gárdony Esze Tamás u.26

Iratkozz fel a hírlevelünkre!
© Copyright 2018 - Minden jog fenntartva

További hasznos weboldalak:

Topseller.hu

Onlinecentrum

Adwords Kampány Ügynökség

Trendkatalogus.hu

Kampánymanager.hu